Automatisering voor het MKB Neem direct contact op
0184 69 46 48
    Systeembeheer
    Applicatiebeheer
       
 

Capgemini lanceert open Exchange Online alternatief

Microsoft partner Capgemini bindt de strijd aan met de Softwarereus. Het introduceert een alternatief voor Exchange Online dat ook nog eens helemaal op open source software is gebaseeerd.

Met een terloopse aankondiging, die gisteren op de website van Capgemini werd geplaatst, bindt de ICT-dienstverlener de strijd aan met partner Microsoft.

Capgemini biedt nu een eigengemaakte cloud-oplossing voor email en agenda (Secure messaging-as-a-service). Het is een alternatief voor Exchange Online van Microsoft en de diensten van Google. De verlokkingen van de cloud zetten immers druk op de verkoop van traditionele software-licenties en -diensten.

Gebouwd op open source

De SAAS-oplossing van Capgemini is gebouwd op basis van open source-componenten. Dat beperkt de vendor lock-in, onderstreept de dienstverlener in de aankondiging.

De Secure Messaging-as-a-Service platform vertrouwt op Zarafa, het Delftse open core-alternatief voor Exchange. In de rekencentra zet Capgemini daarvoor nu Red Hat Linux servers klaar.

Het bericht citeert Frans van den Hurk, CEO Infrastructure Services Benelux, Capgemini: "Veel van onze klanten zien de voordelen van een cloud gebaseerde oplossing, waarbij het businessmodel verandert van betalen voor aanschaf naar betalen voor daadwerkelijk gebruik. Dit alternatief is bovendien open, veilig en zeer competitief geprijsd."

Blaren

Nauw betrokken bij de opzet van de nieuwe dienst is Capgemini consultant Bouke Koelstra. In 2006 en 2007 praatte Koelstra, toen overheidsadviseur bij het open source-voorlichtingsprogramma Ososs, zich de blaren op de tong bij zo goed als alle gemeenten, provincies en waterschappen.

Met deze nieuwe cloud-dienst heeft Koelstra wederom de overheden op het oog. "Men wil ondersteuning van een groot bedrijf voor open standaarden en open source? Hier is het", vat hij samen.

Maar hij rekent vooral op interesse van bedrijven. "Dit is echt een oplossing voor grote ondernemingen. Die zien wat het aan geld scheelt, en stappen gewoon over. Overheden zijn zo snel niet."

Meer clouddiensten

Deze dienst is overigens niet alles wat in het vat zit. "Dit platform is de eerste van een reeks software-as-a-service aanbiedingen van Capgemini's open cloudoplossing", stelt het persbericht. Bouke Koelstra vertelt Webwereld dat het bedrijf de SAAS diensten de komende tijd wil uitbreiden met om te beginnen Collaboration en Unified Communication.

Bron: www.webwereld.nl